Kötelező-e a cégtábla minden cég részére?
Főoldal Hírek Kötelező-e a cégtábla minden cég részére?

Hírek

Kötelező-e a cégtábla minden cég részére?

Azt talán sokan tudják, hogy kötelező kitenni a cégtáblát a cég székhelyén, de vajon azt is tudják-e, hogy milyen szabályoknak kell megfelelni a cégtábla kapcsán?

Kötelező-e a cégtábla minden cég részére?

A cégtábla kihelyezése minden cég és egyéni vállalkozó számára kötelező

 

A cégtábla kihelyezése a Cégtörvény szabályozása alapján kötelező a cég székhelyén, tehát azon a levelezési címén, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

 

A cégtáblára vonatkozó szabályok 2011-ben szigorodtak meg, így már minden vállalkozás tudja – számos más szabály mellett -, hogy a cég székhelyén cégtáblát kell kihelyezniük. Milyen szabályok és előírások vonatkoznak ide pontosan? Miért kötelező minden cégre?

 

A cégtábla a vállalkozást azonosító, annak székhelyét jelölő tábla, amelynek kihelyezése a Cégtörvény szabályozása alapján kötelező a cég székhelyén, tehát azon a levelezési címén, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. Ez még abban az esetben is igaz, ha a székhely a cégtulajdonos otthona vagy akár egy társasházi lakás. Mivel a jogszabály alapján a cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is, a cégtábla kihelyezése ezen szervezetek bejegyzett irodájánál is kötelező.

 

Milyen legyen a cégtábla?

A cégtábla kihelyezése kapcsán az alábbiakat célszerű betartani:

 • ellenálljon az időjárás viszontagságainak
 • jól látható helyen legyen, például kapucsengőnél, postaládánál, bejárati ajtón
 • szerepeljen rajta a cég neve
 • ha szükséges, további egyértelműsítő adatot kell kiírni rá, például emelet, ajtó, épület
 • célszerű kiírni a cégtáblán a nyitva tartási időt is
A Fővárosi Ítélőtábla egy 2009-es ítélete alapján nem felel meg a cégtáblával megjelölt székhely jogszabályi követelményének, ha a székhelyet sérülékeny és bárki által könnyen eltávolítható, a természeti erőbehatásoktól gyorsan károsodó.

 

Azt, hogy milyen adattartalommal és milyen méretben kerüljön ki a cégtábla, a jogalkotó már jóval kevesebb támpontot nyújt. Érdemes azonban figyelemmel lenni arra, hogy a nagy méretű cégtábla (például a ház homlokzatán) akár reklámnak is minősülhet, melyre azonban speciális szabályozás vonatkozik, és fizetési kötelezettséget vonhat maga után.

Érdemes a cégtáblát az időjárásnak jól ellenálló anyagból elkészíteni, azt jól látható helyre – a kapucsengőhöz, a bejárat mellé, a postaládára, az iroda bejárati ajtajára – kitenni, annak meglétét és állapotát rendszeresen ellenőrizni.

A cégtáblának alkalmasnak kell lennie arra, hogy segítségével a postai kézbesítő, a hatóságok és az ügyfelek a céget megtalálják. Ennek érdekében érdemes feltüntetni rajta a cég pontos neve, esetlegesen tevékenységi köre és a nyitva tartás mellett az emelet és az ajtó, vagy a kapucsengő számát is, továbbá a portás, a gondnok, valamint a társasházi közös képviselő felé jelezni, hogy a cég az épületben működik.

 

Miért kell kihelyezni cégtáblát?

A cégtábla kihelyezése a vállalkozás üzleti tevékenysége, napi működése szempontjából is szükséges, mert annak segítségével találják meg vevői, beszállítói, ügyfelei, egyéb üzleti partnerei, illetve a cég részére érkező postai küldemények kézbesítését is jelentősen megkönnyíti a jól láthatóan kihelyezett cégtábla. Kötelezővé azért tette a jogalkotó, hogy a cégnyilvántartás közhitelességének megőrzése, az abban szereplő adatok valóságtartalmának fenntartása, valamint a hatóságok, így az állami adóhatóság is megtalálja, egyértelműen azonosíthassa és kapcsolatot létesíthessen minden céggel.

 

Mi történik, ha nincs kint a cégtábla?

Amennyiben akár az adóhatóság – mind a postai kézbesítéskor, mind a revizorok általi helyszíni ellenőrzés alkalmával - nem találja meg a cég székhelyét, úgy az az adószám törléshez vezethet.

A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján, amennyiben a Cégbíróság tudomást szerez arról, hogy a cég a székhelyén, illetve telephelyén, fióktelepén sem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy kézbesítési megbízottja nem fellelhető, a cégbíróság megindítja a cég megszüntetési eljárását. A fentiek elkerülése érdekében javasolt a cégtábla kihelyezése, mely mind a hatóságok helyszíni szemléje, mind a postai kézbesítés során megkönnyíti a cég székhelyének megtalálását.

 

Miből készülhet?

 • Fémből:
  - Sárga vagy vörösréz
  - Rozsdamentes acél
  - Eloxált alumínium
 • Műanyag
  - Gravírozható műanyag
  - Nyomtatott vagy vágott fóliás szendvicslemez
 • Fa
 • Üveg

  Keressen minket bizalommal és megtervezzük, majd elkészítjük az ön igényeinek figyelembevételével a legmegfelelőbbet.

  cégtábla jogszabály, cégtábla szabályok, cégtábla törvény,

2022.05.18. 00:26

« Hírek

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ